Còm afecta la reducció del 30% dels regidors a Alcoi?

El passat 11 de juliol, el Govern de Mariano Rajoy va anunciar el major ajust pressupuestari de la història democràtica d’Espanya. Un dels ajustos que es presentava repercutia directament en l’administració local, i és la reducció d’un 30% dels regidors a partir de 2015.

No hi han detalls, no obstant si la reducció de regidors no es realitza en funció dels trams de la població, a Alcoi afectaria de forma que es reduirien, per als pròxims comicis, 8 regidors -tenint en compte que el 30% dels 25 representants actuals és 7,5, i que la reducció de 7 regidors és inviable ja que quedaria un nombre d’escons parells, es reduiria en 8 regidors-.

Si bé els criteris de proporcionalitat de la llei electoral d’Hont es mantendrien en els municipis de més de 10.000 habitants, el cas d’Alcoi o Cocentaina -per un estretíssim marge-. No obstant als municipis més petits si que es penalitzaria als partits minoritaris ja que aquesta proporcionalitat no es manté quan l’elecció dels regidors no es conserva per baix de 15 edils -el cas de Muro del Alcoi amb 15 escons i pendent d’un 30% de reducció-. 

Així es passaria a dibuixar-se un mapa de representació política diferent del que hem pogut veure a les anteriors eleccions municipals de 2011. Municipis on es reduirà de forma súbita la representació i el ventall de partits minoritaris -a primera vista tant Cocentaina com Muro-, i d’altres, el cas d’Alcoi on hi hauran partits que patiran aquesta mesura més que altres.

Durant els pròxims dies aniré desgranant i analitzant breument el que suposaria el retall del 30% dels regidors dels municipis d’Alcoi, Cocentaina i Muro de l’Alcoi, extrapolant els resultats de les eleccions municipals de 2011.

Comencem per veure el cas d’Alcoi:

L’Ajuntament d’Alcoi perdria 8 escons dels 26 que te actualment. Cal assenyalar que, a pesar de l’assenyalat abans en quant als criteris de proporcionalitat de la llei electoral, Alcoi és un cas singular degut a l’estret marge de vots entre el segon i tercer partit -PSPV-PSOE i Bloc-Compromis respectivament-. 

Extrapolant els resultats aconseguits a 2011 a Alcoi, ens quedaria el següent mapa representatiu:

ALCOI

  

La representació a Alcoi afectaria a 8 regidors, passant dels 25 actuals als 17 amb la reducció del 30%. Aquesta disminució afectaria en 4, 2, 2 i ningun edil, per al PP, PSOE, Bloc-Compromis i EU, respectivament.

Realitzant un petit anàlisi individualitzat:

El PP amb 7 regidors perdria aproximadament un 36% dels regidors, d’11 a 7, quatre menys (Lucía Granados, Mario Santacreu i José Luis González, serien els regidors afectats). Seria la seua candidatura, amb 121 vots més, la pròxima en guanyar un edil en detriment del segon d’EU-L’Entesa.

PSPV-PSOE, quedaria amb dos escons menys respecte a les de 2011 -7 al 2011, 5 amb els resultats de 2011 però amb la reducció-. Reduiria la seua representació en poc més d’un 28% (Majo Pallarés i Lorena Zamorano hagueren quedat fora de l’Ajuntament).

Bloc-Compromis és la formació més perjudicada. Seria el partit més afectat amb una pèrdua del 40% dels seus regidors. De 5 passaria a 3 (tant Paco Blay com Sabina Gregorio, números 4 i 5 de la candidatura, perdrien el seu seient).

EU-L’Entesa mantendria per complet la seua representació amb 2 regidors. No obstant és una xifra molt variable ja que el seu segon regidor es sosté solament per 121 vots, de perdre’ls el seu segon escó desapareixeria en favor del PP.

L’actual Alcoi, governat per tres formacions: PSPV-PSOE, Bloc-Compromis i EU-L’Entesa no es veuria en perill, de repetir-se els resultats de 2011 amb aquesta disminució d’escons, ja que el tripartit representa el 53,3% dels sufragis. La diversitat de representació no es veuria reduïda, totes les actuals forces mantendrien representació, no obstant es pot veure el gran perjudici que provocaria aquesta reducció al Bloc-Compromis, que va ser un dels grans guanyadors de les eleccions municipals de 2011 augmentant de 2 a 5 en nombre d’edils i multiplicant per dos el nombre de vots respecte. 

Anuncis

Un pensament a “Còm afecta la reducció del 30% dels regidors a Alcoi?

  1. Un reforçament del bipartidisme PP-PSOE i fer fora dels consistoris els partits minoritaris. És un colp d’estat encobert, una mesura política disfressada de mesura econòmica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s